Η τεχνολογική εξέλιξη δεν είναι το ζητούμενο  

( ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ     ΚΗΡΥΞ     ΠΑΤΡΩΝ )

Την  άποψη ότι η τεχνολογία πρέπει να μας βοηθάει απλά να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και πως η τεχνολογική εξέλιξη δεν είναι το ζητούμενο, εκφράζει σε συνέντευξή του στον «Η.Κ.» ο κ. Θανάσης Τσακαλίδης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Τ.Υ. (Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών).Ο κ. Τσακαλίδης κάνει και εκτενή αναφορά στο internet για το οποίο, τονίζει ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε πολλούς και διάφορους χρήστες.

Όταν αναφερόμαστε στο Internet, θα πρέπει να το βλέπουμε σε 4 διαστάσεις. Πρώτα είναι η   Τεχνολογική Πλατφόρμα απλής μετάδοσης φωνής- δεδομένων- εικόνας. Μετά έρχεται το μέγεθος της ενότητας μετάδοσης αυτών των δεδομένων.  Τρίτον οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα από το δίκτυο.  Και τέλος και σπουδαιότερο η χρησιμότητα αυτού του νέου επικοινωνιακού περιβάλλοντος στην δουλειά μας στην διαμόρφωση του ελεύθερου μας  χρόνου αλλά και γενικότερα στην κοινωνική μας ζωή.  Για να απαντήσουμε στο ερώτημά σας οι δύο πρώτες διαστάσεις βρίσκονται ήδη για τα ελληνικά δεδομένα σε αρκετά καλό επίπεδο προσφέροντας μεγάλο φάσμα ταχυτήτων μετάδοσης με το ανάλογο κόστος. Για το τρίτο υπάρχει μια σειρά βασικών υπηρεσιών για την απλή επικοινωνία και ενημέρωση. Εξειδικευμένες και σύνθετες υπηρεσίες δεν προσφέρονται ακόμη.
Για την τέταρτη διάσταση είναι νωρίς να πούμε κάτι γιατί βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας υπερεπικοινωνιακής κατάστασης και ακόμη δεν έχουμε φανταστεί τις μεταλλάξεις που θα φέρει τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.
Δεν γνωρίζουμε τον βαθμό ενσωμάτωσης της γρήγορης τεχνολογικής εξέλιξης στις οικονομικές και κοινωνικές δομές.

Σχετικά εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε πολλούς και διάφορους χρήστες. Από αυτούς όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό το χρειάζεται πραγματικά για την εργασία του. Οι περισσότεροι χρήστες συγκινούνται κυρίως από το νεωτερίστικό του στοιχείο και επιθυμούν απλά να το διερευνήσουν.

Από τη μια έχουμε μεγάλες ταχύτητες επικοινωνίας και από την άλλη έναν πληθωρισμό πληροφοριών. Θα αλλάξει σιγά-σιγά το περιβάλλον εργασίας (τηλεργασία) και εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευση).
Θα πρέπει να αναπτυχθούν καλύτερα εργαλεία αποτελεσματικότερης χρήσης του δικτύου σε παραγωγικές διαδικασίες και καλύτερα εργαλεία για να ελέγχουμε την πλημμύρα των πληροφοριών.
 

Προφανώς όχι. Η τεχνολογία πρέπει να μας βοηθάει απλά να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη και ευχάριστη και να μας απελευθερώνει περισσότερο χρόνο για τα πραγματικά μας ενδιαφέροντα.

Το ζητούμενο είναι να ζει ο άνθρωπος πιο ανθρώπινα, να προσέχει πολύ τον χρόνο τον δικό του και των άλλων και να ασχολείται περισσότερο με τους συνανθρώπους του και λιγότερο με τις μηχανές.

Δεν θέλω να σχολιάσω την πράξη του γιατί για κάθε άνθρωπο που πεθαίνει ό,τι και να αποφασίσει είναι για μένα σεβαστό.
Θα εξάγουμε όμως μερικά συμπεράσματα από τα διλήμματα που παράγει η νέα τεχνολογία.
Εδώ έχουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ του «είναι» και του «ειδώλου» του.
Το «είδωλο» μπορεί να είναι εύπλαστο και να παραμορφώνεται κατά βούληση ή και να πεθαίνει όσες φορές θέλουμε και όπως θέλουμε.
Το «είναι» όμως δεν το ελέγχουμε, αυτό το ελέγχουν άλλες δυνάμεις. Φοβάμαι όμως, ότι  εάν διυλίσουμε την στιγμή του θανάτου με την χρήση των νέων τεχνολογιών, τότε αυτή η στιγμή θα μετατραπεί σε μια ολόκληρη ζωή και θα μας καταπιεί σαν ένα κομμάτι της.
Γι’ αυτό καλύτερα σε τέτοιες περιπτώσεις να αφήνουμε το είναι μας να αντιδρά ελεύθερα χωρίς την νοητική υπόδειξη και πίεση.